Jak dbać o blat?

Blat drewniany doskonale sprawdza się w kuchni. Zazwyczaj poleca się te blaty, które wykonane są z odpornych i trwałych i twardych gatunków drzew, ponieważ wówczas służą w idealnym stanie przez wiele lat.

Jak zadbać o blat drewniany?

Niezależnie od gatunku drewna, z jakiego został wykonany blat drewniany, taki blat kuchenny zawsze trzeba najpierw zabezpieczyć odpowiednio dobranymi powłokami ochronnymi, ponieważ to właśnie one uodpornią całą powierzchnię blatu na trudne warunki, jakie panują w większości kuchni. Tym samym, odpowiednia impregnacja i zabezpieczenie sprawiają, że blaty zachowają naturalną urodę drewna, z jakiego zostały wykonane. Wśród wielu różnych metod zabezpieczania blatów drewnianych, najbardziej popularne jest olejowanie i woskowanie blatów, ponieważ działania te nie tylko doskonale podkreślają całą fakturę drewna, ale też nie dopuszczają do wchłaniania wilgoci. Pamiętajmy jednak, że bez względu na rodzaj zabezpieczenia, blat drewniany nigdy nie będzie tak odporny na uszkodzenia (np., rysy) jak blat kamienny. Blat drewniany https://www.belmeb.pl/blaty-kuchenne/drewniane-surowe.html jest wrażliwy na wysokie temperatury, przez co też wymaga stosowania np. podkładek pod gorące naczynia. Jeżeli bowiem zaniechamy tego typu działań, to niestety szybko nasz drewniany blat straci swą urodę i ulegnie zniszczeniu. A wówczas, by go uratować konieczne będzie np. przetarcie go papierem ściernym i ponowne zaimpregnowanie, co jest praco i czasochłonne.