Funkcjonalny blat kuchenny

Kuchnia, bez względu na to, czy jest zamknięta, czy też otwarta powinna być tak zaprojektowana, aby jej funkcjonalność ułatwiała korzystanie z niej na co dzień. Odpowiednio ustawione szafki i ustawione w rozsądnym ciągu użyteczności meble to podstawa zwieńczona przez blat nadający ostatniego szlifu.

Kolor i materiał

Jasne, tradycyjne szafki kuchenne bez rączek mogą zyskać zupełnie inny charakter przy dobraniu odpowiedniego blatu. Czarny, laminowany blat nada kuchni nowoczesny, dosyć chłodny wygląd, który będzie można docieplić dodatkami, ale niekoniecznie. Drewniany, jasny blat kuchenny i doniczki z ziołami sprawią, ze kuchnia będzie wyglądała bardziej tradycyjnie i przytulnie. Granitowy, szary blat będzie dawał poczucie luksusu, a imitujący beton blat zamieni kuchnię w industrialną, surową przestrzeń.

Grubość

Blat kuchenny, aby zachować kształt i nadać kuchni odpowiedniego wyglądu nie powinien być zbyt cienki, ale zależy to też od materiały, jaki zostanie wybrany. Minimalna oferowana w większości sklepów grubość to 2,8 cm i jest ona proponowana do niewielkich kuchni, gdyż w większych może prezentować się niezbyt korzystnie. Do większych przestrzeni proponowany jest blat kuchenny o grubości przynajmniej 3,8 cm – taki będzie wyglądał solidnie i jest mniejsza szansa na wygięcie się go przy złym przechowywaniu. Wycinanie otworów być może jest prostsze przy cieńszych blatach, ale zawsze można tę czynność powierzyć specjaliście.